Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Återbetalas fordonsskatt vid skrotning av bil?

Att skrota bilen är ett utmärkt sätt att ta hand om miljön, och för att bevara reservdelar som fortfarande fungerar. Hur fungerar det då att skrota en bil? Vi har sammanställt en guide.

Att skrota din bil är något som du kanske inte har haft tankar på, speciellt om den är stående och helt enkelt inte fungerar. Men enbart för att motorn i bilen inte fungerar betyder inte detta det inte finns reservdelar som funkar. Om du är orolig för att du redan har betalat fordonsskatt på din bil så är det befogat. När du ställer av ditt fordon så behöver du inte längre betala fordonsskatten på bilen. Om du redan har betalat den så återbetalas det kvarvarande årsbeloppet till personen som är registrerad som ägare för bilen. Skulle belopp ligga under 50 kronor så återbetalas det dock inte. Fordonsskatten blir utbetald till dig månaden efter att bilen har blivit avregistrerad. Om du har betalat försäkring på fordonet kommer detta också att betalas tillbaka till dig.

Vad krävs för att skrota din bil?

För att du ska kunna skrota din bil hos en bilskrot måste du stå som ägare för bilen. För att ditt fordon ska bli accepterat måste du ta med dig registreringsbeviset och din legitimation. Om du inte tar med dig detta kommer du inte att kunna skrota bilen. Om någon annan tar med sig bilen till skroten måste ägaren för fordonet skriva en fullmakt, däremot måste personen fortfarande ha med sig registreringsbevisets. När fordonet lämnas borde du då få ett mottagarbevis, och betalningen som ni har kommit överens om. När fordonet är överlämnat så rapporterar bilskroten detta till Transportstyrelsen.

Ett miljövänligt val att skrota bilen

Att köpa reservdelar på en bilskroten är självklart mycket bättre för miljön än att köpa nytt. Det är också därför det är ett bra val för dig som vill göra dig av med din bil, men fortfarande vill göra något positivt för miljön. Att tillverka nya delar för bilen kräver resurser från planeten som hellre kan användas till annat. Detta är anledningen till att det är bättre att köpa begagnade reservdelar. Inte enbart kommer du att spara pengar, utan du kommer också att göra ett smartare val för miljön. Ett fordon som lämnas på skroten tas isär och delar som går att använda behålls. Alla vätskor som är farliga för miljön blir självklart återvunna på ett korrekt sätt.

24 Apr 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.