Billackering Vallentuna
Motorbloggen för motorälskare
Att skrota bilen i Stockholm
Hur skrotar man bilen? Det snabba svaret är att du lämnar in den till mottagningsställe för uttjänta bilar, eller till en bilskrotare med auktorisation. I Stockholm finns två aktörer som man hänvisar till från kommunens hemsida – en ligger i Spånga, och en ligger i Enskede.
Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund
Organisationen Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund listar bildemonterare som är auktoriserade av länsstyrelsen i Stockholm och landets övriga län. Organisationen har funnits sedan 1961 och hit kan du gå för att hitta mottagningsplatser nära dig i länet. Stockholm stad hänvisar just till mottagningsplatser inom kommunen, men inom länet finns ytterligare ett antal kommuner. Till exempel finns mottagningsplatser i Vallentuna och Södertälje, två förorter som ligger ganska långt från Stockholms kommungräns, men väl inom länet.
När du skrotar bilen i Stockholm så kommer någon av dessa att utfärda ett mottagningsbevis som ska komma Transportstyrelsen till handa. Mottagningsbeviset kan beskrivas som ett dokument på att äganderätten går över till mottagaren, som den har ett ansvar för att skrotning sker på ett korrekt och riktigt vis. Många bilskrotare skickar dock in uppgifterna digital, direkt till Transportstyrelsen. Det här innebär att varken du eller bilhandlare behöver krångla med papper.
Ta med dig registreringsbeviset
Oavsett var i landet du lämnar din bil för skrotning, så behöver du ha med dig registreringsbeviset. Närmare bestämt är det Del 2 som du ska med dig, den del som är gul. En del bilägare har fortfarande det gamla registreringsbeviset, som inte är tvådelat. Det är fortfarande giltigt.
Övriga fordon
Har du en MC, en tung lastbil eller en traktor som ska skrotas i Stockholm? I sådana fall gäller lite andra regler. Det är Transportstyrelsen som avgör om fordonet ska avregistreras eller inte. Fordon som faller under dessa regler är till exempel:
- Tung lastbil
- Släp
- MC
- Traktor
- Terrängfordon
Anmälan om avregistrering ska ske om fordonet förstörts, skrotats, eller om något annat har hänt som innebär att det inte längre kommer att kunna användas i trafik. Anmälan sker på registreringsbeviset. I din anmälan behöver du bland annat redogöra för vilka åtgärder som har vidtagits. Uppgifterna bör styrkes genom intyg eller andra dokument.
Sälj den
Det finns flera fördelar med att sälja en bil, snarare än att skrota den. I många fall kan du faktiskt få lite pengar för den. Annars kan det faktiskt kosta att skrota bilen i Stockholm, till exempel bilen saknar motor, växellåda eller behöver hämtas upp och bärgas till mottagningsplatsen.
Andra inlägg
- Att sälja sin bil i Uppsala – en vägledning
- Bilinredning Göteborg - skapa ordning och reda
- Hjulinställning Uppsala - säkrare bilkörning
- Så här tar du körkort - En nödvändighet för dagens samhälle
- Service med kvalitet på bilverkstad i Huddinge
- Däck Trångsund - varför du tjänar på professionell hjälp
- Köpa husbil och upptäcka friheten
- Mopedkurs för dig som vill köra moped i Stockholm
- Truckar – fördelaktigt för såväl individ som samhälle
- Körskola för snabb väg till körkortet i Uppsala
MOTORBLOGGEN
Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare.
Njut av läsningen.