Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Billigaste körkortet finns i Stockholm

Att det är dyrt att ta körkort vet nog de flesta. Ett körkortspaket med allt från teori och riskutbildning till litteratur och körlektioner kostar nästan alltid en bit över 10-12 000 kr. Men det skiljer stort mellan olika orter – även om innehållet i dessa paket också varierar. 

För ett par år sedan presenterade Aftonbladet en jämförelse av trafikskolor runt om i Sverige och dess kostnader för körkortspaket. Det genomsnittliga priset skiljde på flera tusen kronor mellan den billigaste och dyraste staden. Att ta körkort via trafikskola i Jönköping var då dyrast medan det billigaste alternativet var Stockholm. Men det betyder ändå inte att det behöver vara billigast att välja en trafikskola i Stockholm – för även utbudet skiljde sig rejält. 

Utbudet speglar priset

Ett körkortspaket är att ett paket bestående av ”allt som behövs för att ta ett körkort”. Men vad som krävs verkar trafikskolorna vara lite oense om. Dessutom måste man komma ihåg att stora individuella skillnader finns. För en person kan ett körkortspaket via en trafikskola räcka – för andra behövs betydligt mer. 

Stockholm billigast på körkort

I undersökningen visade det sig att Stockholm (som var billigast) även hade mest varierat utbud i dessa körkortspaket. Det var mycket vanligt att antalet körlektioner som ingick i priset var färre än 10. Jämfört med andra delar av landet var detta väldigt få. De flesta hade 10 eller fler körlektioner i dessa paket och vissa hade ända upp till 20. 

Eftersom jämförelsen bara handlade om priset presenterades det som att en trafikskola i Stockholm har ett medelpris som är lägre än övriga delar av landet. Men orsaken kan mycket väl handla om att antalet körlektioner är betydligt lägre i antal. 

Viktigt att jämföra

De flesta väljer inte att ta körkort i en speciell stad utifrån att det är billigare i just den. Man prioritera utbildning i sin egen stad. Däremot påvisar undersökningen vikten av att jämföra och inte bara välja trafikskola utifrån utbud av tjänster eller att kompisar väljer just den skolan. Prisnivån kan skilja rejält. 

I en kommentar i artikeln på Aftonbladet sa en representant från Motormännens Riksförbund att det är vanligt med rabatterade paket men att ytterligare lektionerna kan vara dyra. Det kan alltså vara ett sätt att få kunder att erbjuda ett startpaket med ett lågt pris (eller med ovanligt få lektioner) medan förtjänsten kommer när eleven sedan bokar kommande lektioner. Det är alltså viktigt att se på helheten. Vad kostar ett introduktionspaket? Vad ingår i paketet? Att en trafikskola i Stockholm som erbjuder paket med 8 lektioner är billigare än en trafikskola i Vindeln som erbjuder 16 lektioner är alltså helt rimligt. Finns verkligen det billigaste körkortet i Stockholm (som rubriken antyder)? Egentligen inte. Läs mer här om en trafikskola i Stockholm på: http://www.trafikskolastockholm.biz.

1 Jun 2018

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.