Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Dags att serva bilen

Alla som har eller har haft bil eller annat fordon vill bara att den ska fungera. Allra helst vill eller orkar man inte se efter den särsklit mycket. Men ofta är verkligheten en annan. Helt plötsligt står den där och vägrar starta. Den behöver omtanke och kontinuerlig service för att fungera så bra som möjligt. Och de allra flesta av oss är inte särskilt händiga när det gäller bilar och motorer.

Vad kan man göra själv?

Mycket kan man faktiskt göra själv utan att vara bilmekaniker. Det kommer göra att man slipper stå still med en krånglande bil vid vägrenen och svära. Moderna bilar varnar för olika brister som till exempel oljenivå, styrservoolja, trasiga lampor med mera eller när det är dags för service. Men det är alltid bra att kontrollera oljenivån med mätstickan oavsett årsmodell. Det står i bilens manual hur man gör men det är inte svårt. Behöver man fylla på motorolja så måste det vara rätt olja för att motorn ska fungera optimalt. Fråga i butiken eller på bensinmacken så det blir rätt. 

Glöm inte att tvätta bilen med jämna mellanrum. I vårt nordiska klimat ökar risken för rostangrepp markant på en smutsig bil. Och om man upptäcker början till rost gör man klokt i att åtgärda det direkt. Det är också relativt enkelt och kommer spara pengar i framtiden. Slipa bort ytrosten och pensla på med rostskydd och sedan bilens orginallack samt eventuellt klarlack. Antingen med sprayburk eller ett lackstift. Då slipper du stora och fula rostangrepp.

När ska man serva bilen?

Antingen kommer den moderna bilen indikera att det är dags för service, eller så kontollerar man när den servade senast. Det är vanligt att man servar bilen varje år för att slippa otrevliga och dyra överraskningar framöver. Självfallet ska man lämna i bilen på service om man tycker att den beter sig annorlunda eller när man upplever missljud eller ojämn gång. När man efter den årliga besiktningen fått någon eller några ettor eller tvåor så är man enligt lag tvungen att åtgärda dessa och återbesikta för att inte få körförbud.

Bilmekaniker rekommenderar att man gör ett oljebyte med jämna mellanrum oavsett. Det gör att motorn smörjs och går jämnare. Man kan lätt se hur oljan mår med mätstickan, den ska vara klar och inte svart eller missfärgad. 

Ta hand om bilen och kontakta en bra och pålitlig bilfirma när du behöver serva eller reparara bilen: www.bilverkstadsolna.com.

25 Jan 2019

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.