Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Dags för vinterdäck!

Det strikta datum för senaste dag för att köra med sommardäck är den 1 oktober. Men är det så att man bor på en plats där det har snöat redan i september, och det kan finnas isiga vägar innan den första oktober, så bör man byta till vinterdäck så att bilen inte fastnar för att den inte kan klara av att köra på en isig väg.

Dubbar eller inte dubbar?

Många undrar om man måste ha dubbar på sina vinterdäck. Och när det kommer till den frågan kan man lugnt konstatera att den som bor på landsbygden bör definitivt ha dubbar på sina vinterdäck. Kör man på landet, på landsbygdsvägar, då kommer man förr eller senare att ångra sig om man inte kör med dubbar på sina vinterdäck. Bor man i staden, behöver man inte ha dubbar på sina bildäck. Dubbarna sliter så pass mycket på stadens gator att det till sist blir ohälsosamt för alla inblandade. Temperaturen är högre i städerna, på grund av att värmen från bostadshusen och företagslokalerna, skolorna och andra byggnader sipprar ut till stadens gator. Därför behöver sällan bilarna annat än vanliga vinterdäck och klarar sig väl utan dubbdäck.

Laga däck eller köpa nya?

Har man fina däck som inte är slitna, kan man gott och väl laga sina däck. Är de alltför slitna ska de slängas. Då är det bättre att de återvinns och används till annat. Det är aldrig bra att riskera bilens säkerhet för att man har vinterdäck som är utslitna. Händer det något på en vinterväg är det mycket viktigt att bilen kan bromsa och stanna gott och väl. 

Om däcken är alldeles utslitna bör man definitivt köpa nya. Man kan alltid köpa begagnade däck. Huvudsaken då är att däckspåren har ett mönster som är djupare än 3 millimeter. Och den mäter man från mönstrets djupaste punkt till däckets upphöjning. Där ska det mäta minst 3 millimeter, 5 millimeter om det är en tyngre bil och 1,6 millimeter om man har tunga släpvagnar, enligt Transportstyrelsen. 

Skaffa dragkrok på bilen?

Det finns d e som tycker att en dragkrok på bilen är bra, medan andra anser att det förstör en bil att ha en dragkrok och dra lass. Här är man ganska oense om den praktiska nyttan av att dra lass. Bönder och boende på landsbygden har ofta behov av att kunna koppla på en lastvagn på bilen. Har man en bilverkstad och behov av en dragkrok är det bäst att de bilmekanikerna att montera fast en dragkrok på bilen.

Passa på att se över billyktorna

Att se över sina billyktor är också en bra idé när man ändå har sin bil på bilverkstad. De går lätt sönder, och kör man med söndriga billyktor får man räkna med böter. Så att be bilmekanikerna se över billyktorna är en bra idé när man ändå har sin bil på verkstad. Läs mer på: https://www.däckverkstadåkersberga.se.

10 Oct 2019

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.