Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Ett smartare sätt att ta sig fram

Hjulet är verkligen en smart uppfinning. Vad skulle vi göra utan bilar, cyklar, mopeder och skateboards? Vilka fordon har blivit historia och vilka kommer vi att använda i framtiden?

Krångligt och lite skrämmande

I slutet av 1800-talet skapades begreppet cykelansikte. Läkare ansåg att det var olämpligt för kvinnor att röra sig på cykel så det gick för fort och var svårt att hålla balansen, vilket påstods leda till ett slitet ansikte. Egentligen var det nog hotet att kvinnor nu kunde transportera sig självständigt som kändes skrämmande. Principen med två lika stora hjul på cykeln kallades till en början för säkerhetscykel. De första cykelmodellerna hade ett enormt framhjul och där cyklisten satt högt ovan marken, så att kunna sätta fötterna i marken känns säkert. Det tycker nog också varje mopedist, motorcyklist och den som kör vespa.

Motordrivna fordon

Cyklar med motor finns av olika slag, så vad skiljer dem åt? De första mopederna kom på 1950-talet och var i princip en cykel med påhängsmotor. Under en period fanns lättviktare och mopeder. Idag gäller att en moped har en maxhastighet på 45 km i timmen och maximal cylindervolym på 50 kubikcentimeter. Gå en kurs på cirka 15 timmar på en mopedutbildning i Stockholm så kan du sedan köra överallt. Den som är minst 14 år och nio månader gammal kan börja övningsköra. Du behöver ett körkortstillstånd och kan sedan ta del av teori, körlektioner och prov. För lätt motorcykel gäller att den som är 16 år kan ta körkort, för mellanstor ska du ha fyllt 18 och för tung motorcykel 24 år. Mycket tyder på att fler kommer att börja använda den här typen av fordon för sin pendling. Då slipper man bilköer och trängsel i tunnelbanan.

Framtidens transporter

Ingen kan säkert förutspå framtiden, men resandet måste vara enkelt. Det säger de som funderar på dessa saker. De flesta vill att det ska vara lika lätt som ett klick på telefonen. Sannolikt blir det framöver smidigare att kombinera olika transportmedel; att du fäller ihop cykeln och tar med den i ett annat fordon en bit, såsom att samåka med någon eller boka en resa via app. Elektriska mopeder och scooters där du färdas stående kommer att bli vanligare. Cyklar med laddningsbara batterier likaså. Många tycker det är obehagligt att trängas på bussar och tåg. Vi kommer säkert att få se olika sätt att lösa det problemet; exempelvis att jobba hemifrån eller försöka resa utanför rusningstid. Läs mer om mopedutbildning på denna webbsida: https://www.mopedutbildningstockholm.se/

4 Aug 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.