Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Lackering som får bilen att se ny ut

Med färg kan man trolla fram en helt ny och fin bil av en bil som är gammal eller lagad. Men hur går det till när man ska lackera en bil och är det något särskilt som man ska tänka på vid lackeringen?

En härlig dag på landet hos bästa vännerna. Man har ätit gott och samtalat i timmar om ditt och datt. Småskrattande återvänder man till bilen för att köra hem. Barnen och hunden packas in noggrant, man tar på bältet, startar bilen, backar för att svänga ut på vägen och så säger det pang!

Man rusar helt förskräckt ut och upptäcker att man lyckats backa på en sten som man inte hade sett. Det var ingen stor smäll men bakskärmen har fått sig en rejäl buckla och även plåten vid sidan om däcket är intryckt och repad. Dagen efter ringer man till sin bilmekaniker och blir hänvisad till ett företag som arbetar med plåtskador på bilar.

Laga och måla

Det finns inga skador på en bil som inte går att reparera. Frågan är bara om det innebär en kostnad som är värd det. Så får man även resonera när det gäller plåtskador av olika slag. Och ofta gör man åtgärder mer för syns skull än för att de har någon funktion. Därför bör man noga tänker efter före innan man lägger de pengarna på sin bil. Man kan även rådfråga sin bilmekaniker eller billackerare.

Skador på bilens plåt sänker värdet på bilen procentuellt. Det innebär att ju nyare och dyrare bil man har desto mindre pengar kan man få för en bil som är skadad. En bil som uppnått en högre ålder ger i stort sett inget avdrag alls på försäljningspriset. Därför är det inte heller lönt att lägga pengar på att laga och lackera skador.

Åtgärder för lackskador

Innan man ska lackera en bil så ser man till att bilens plåt är så jämn som möjligt. Det innebär att man bankar ut bucklor och slipar till repor. Precis som vid all annan målning så blir aldrig resultatet bättre än underlaget. När det är gjort så kan man antingen lackera direkt eller så använder man sig av ett rostskyddande lager. Hur man gör beror på materialets skick. Detsamma gäller om man väljer att lackera en eller två gånger. Men innan man lackerar ska förstås allt som inte ska målas täckas ordentligt.

23 Sep 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.