Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

När du ska sälja eller köpa begagnad bil

Alla bilägare har bra och dåliga erfarenheter av bilaffärer. Det är alltid med blandade känslor som man går igenom en bilaffär. Spännande och roligt att köpa en ny bil eller sälja bilen och få in pengar. Men samtidigt är det en ganska stor affär rent ekonomiskt. När man ska köpa begagnad bil finns alltid en liten gnagande känsla att bli lurad och hitta en massa dolda fel som ägaren "glömt att tala om". 

Vilka sätt finns det då? Antingen köper eller säljer du din bil privat helt själv via någon annonseringstjänst, eller via en bilfirma som som köper och säljer begagnade bilar där bilarna är testade men då istället lite dyrare. Nyligen har det också kommit hybridtjänster som innebär att man säljer bilen privat men får hjälp med testning, försäkring och försäljning.

Privat försäljning av bilar

När det gäller privatförsäljning av bilar och andra fordon sköter man allt själv. Man annonserar på passande forum och skriver en egen säljande text om bilen. Det är viktigt att få med all data om bilen och berätta eventuella reparationer och förbättringar som gjorts på bilen. Det är också viktigt att fotografera bilen och välja ljus och bra bilder som gör bilen rättvis. Bilden är det första man det när man söker bilar via annonser online. Undersök vad vad samma bilmärke och modell som ska säljas och sätt ett pris som passar.

Kontakten mellan säljare och köpare sköts via telefon och/eller mail. Många tycker att det är smidigt med mail så man slipper en massa samtal med frågor. Det kan vara lättare att besvara via mail och när någon vill titta på bilen ger man ut sitt nummer. När man kommit överens om bilaffär sköts betalning via banköverföring.

Försäljning via bilfirma

Bilförsäljare köper in begagnade bilar och går igenom dessa noggrant med hjälp av en bilmekaniker. Sedan sätts ett pris. Det är såklart tryggare att köpa en bil som är kontrollerad av fackman. Dock ligger då istället priset ofta högre än en bil som har en privat ägare. Man betalar helt enkelt mer för att man vet att den är ok. Självfallet ska bilfirman även tjäna pengar på affären. Ska man sälja bilen till bilfirma så får man generellt mindre betalt än privat, men det är en trygg och säker affär. 

Alternativa sätt att köpa och sälja bil

Det finns även andra sätt att sälja och köpa bilen. Det är en blandning av sälja privat och försäljning via bilfirma. Företaget hjälper privatpersoner att sälja och köpa bilar på ett tryggt och säkert sätt.

Då får man hjälp att testa bilen samt får hjälp med garantier, försäkringar och betalning. Självklart medför det en kostnad för säljaren, men inte för köparen.

 

13 Feb 2019

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.