Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Så blir du inte lurad vid bilköp

Att oroa sig när man köper en begagnad bil är vanligt. Följ våra bästa tips – så blir du inte lurad vid bilköp, för en tryggare bilaffär. 

Kolla upp om det finns lån och skulder 

Om den bil man planerar att köpa har ett lån så kommer det troligen följa med bilen. Det är nämligen ofta så det fungerar med just billån. Det första man ska göra är alltså att försäkra sig om att det inte finns några skulder på bilen eftersom man då riskerar att bli ansvarig för dessa om dom inte är lösta. 

Vem är ägaren? 

Tyvärr förekommer skumma bilaffärer med stulna bilar och det är verkligen inget man vill blanda sig in i. Tack och lov är det väldigt enkelt att kolla upp vem ägaren på en bil är genom att slå på registreringsnumret hos Transportstyrelsen. Be om at få kolla säljarens körkort och se om namnet stämmer med bilen som han eller hon försöker sälja. Även om risken är liten att bli lurad på det här sättet så finns den och det är bättre att ta det säkra före det osäkra. 

Läs igenom dokumentation

För att ta reda på bilens grundläggande skick ska man alltid se till att ta en titt i den tillhörande serviceboken. Har bilen skötts på ett bra sätt ska det finnas stämplar och datum för varje utförd service från en auktoriserad bilverkstad. Be även om att få kolla på det senaste besiktningsprotokollet för att se om bilen är godkänd eller inte. 

Ta med dig någon bilkunnig 

Är man inte själv en fena när det kommer till bilar ska man se till att ta md sig någon bilkunnig när man åker iväg för att titta och provköra bilen. Kanske har du en bror, syster, kusin eller vän som intresserar sig för motordrivna fordon och som kan agera hjälp och smakråd inför ditt bilköp. 

Provkör gärna bilen själv för att känna hur den känns men låt även den du har med dig ta ett varv för att känna att allt verkar vara i sin ordning. Några saker att göra är att öppna huven och kolla hur det ser ut, ta ett varv runt om för att kolla efter eventuella lacksläpp eller andra skador och kontrollera så att däcken känns fräscha. 

Glöm inte köpekontraktet 

Självklart ska man alltid skriva ett köpekontrakt när man gör en större affär, och så även när man köper en begagnad bil. Bland annat hos konsumentverket kan man ladda ner en gratis mall för ett köpekontrakt som gäller just för bil. Ladda ned, skriv ut och ta med till säljaren. 

Vanligt med oro 

Det är många som oroar sig för att bli lurande i samband med ett bilköp och anmälningarna till ARN (allmänna reklamationsnämnden) när det gäller motorrelaterade anmälningar har ökat. Därför är det viktigt att ta tid på sig vid sitt bilköp och inte hasta sig igenom affären. Med ovan stående punkter kan man mer eller mindre försäkra sig om att göra ett bra köp och slippa bli lurad. 

Här kan du hitta mer information om bilköp: https://www.bilhandlarenorrköping.se

13 Jan 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.