Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Så byter du oljan i bilen

Hur går man tillväga när man ska byta exempelvis olja i sin bil? Finns det instruktioner eller finns det någon som kan hjälpa till? Vilken olja ska man välja och var köper man delarna som behövs?

Om man bestämt sig för att själv byta olja i sin bil så är det inte bara att sätta igång. Man behöver en plats att vara på där man kan höja upp bilen så man kommer under den på ett säkert sätt. Rätt verktyg behöver man få tag i och förstås så behöver man veta var man tömmer oljan och hur man gör varje steg på ett rätt sätt. Det behövs kärl som kan samla upp den gamla oljan så den kan återvinnas på ett miljövänligt och bra vis. Och man behöver dessutom veta om det räcker med att bara byta olja eller om oljefiltret också behöver bytas samtidigt. Tips på hur man byter olja kan man hitta på internet genom en enkel sökning, eller så kan man be någon som själv bytt olja några gånger visa hur man gör.

Olja och delar

Tips, råd, ny olja och delar kan man köpa hos någon av alla de företag som säljer bildelar och tillbehör. Viktigt är att man vet exakt årgång och bilmodell, så allt blir rätt. Att hälla fel olja i bilen kan orsaka stora skador och oljebytet förvandlas till en mycket dyr mardröm istället för ett roligt hemmafix för att spara pengar. Står man och väljer mellan billigare olja och delar eller något dyrare så kan det vara bra att få råd av någon som är kunnig på området. Det är inte alltid det dyrare som är det bästa. Har man dessutom en äldre bil så kan det vara onödigt att satsa på alternativ med tillsatser som fördyrar men inte behövs.

Instruktioner och hjälp

Känner man sig osäker på att göra ett oljebyte första gången utan att ha provat eller sett hur det går till tidigare, så kan man fråga runt bland vänner och bekanta om någon vet hur man gör och kan visa. Det kan också gå bra att få titta på när bilmekanikern gör ett oljebyte. Detta om mekanikern känner att den har tid och möjlighet att ha någon bredvid. Instruktioner kan man även få om man frågar i butiken där man köper oljan och delarna. Men eftersom det lär bli mer generella instruktioner så är det bästa att ha någon som visar.

9 Apr 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.