Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Så här testar du en begagnad bil

Innan man köper en begagnad bil bör man givetvis först kolla bilens yttre och inre. Men det absolut viktigaste är själva provkörningen. Med några enkla tips kan man undvika ett dåligt köp.

Många av besluten kring köpet av en begagnad bil sker redan innan själva inspektionen och provkörningen av bilen. Priset ska vara rimligt, modellen ska vara rätt och man ska hitta rätt säljare. När väl mötet har bestämts så genomför man såklart först en yttre och inre inspektion av bilen och letar då efter brister som kan pressa priset vid förhandlingen. Men det kanske viktigaste av allt, och det som gör att man väl till slut köper bilen, är provkörningen. Provkörningen är inte bara ett bra tillfälle att testa om bilens funktioner och komfort är något som faller en i smaken, det är också ett ypperligt tillfälle att finna brister i bilens olika verktyg.

Tre måsten

Det finns mycket att testa under provkörningen men de kanske viktigaste faktorerna är dessa tre: bromsarna, växlarna och svängradien. Börja med att köra ut på motorvägen eller en landsväg och ta upp bilen i hög hastighet, detta för att testa växellådan och se hur bilen reagerar på uppväxling. Kör sedan till en avlägsen plats för att testa bromsarna. Här räcker det inte att enbart bromsa mjukt under normal körning. Ta upp bilen i hyfsat hög hastighet och bromsa hårt. Detta gör man för att kolla bromssträckan vid hög hastighet. Kör sedan in på en parkering och testa bilens svängradie när du kör och backar. Var vaksam på ljud som uppstår under full rattrörelse. Här kan det uppstå ett gnisslande ljud. Genom hörseln kan man upptäcka många brister som annars hade passerat obemärkt.

Använd hörseln

Genom att vara uppmärksam och kritisk under sin provkörning så kan man finna många brister. Vanligt är dock att man enbart använder känseln, vilket slutar med att man efteråt rycker på axlarna och konstaterar att ”det kändes bra”. Genom att använda hörseln så kan man upptäcka brister som annars hade gått en förbi. Ta därför till vana att alltid köra utan att ha radion på och lyssna noggrant på hur bilen låter när du växlar och accelererar. Lyssna också på hur bilen låter när du gör en kraftig inbromsning. Gnisslar bromsarna är de ofta slitna. Var uppmärksam på alla ljud som sticker ut, och gör anteckningar. Använd sedan dessa anteckningar som argumentation under förhandlingen. Vi tipsar begagnade bilar på denna sida: https://www.bilhandlareborås.se

10 Apr 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.