Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Så undviker du ett dåligt bilköp

Vad ska man tänka på när man köper bil och var hittar man en bil till salu? Hur skyddar man sig från att göra ett dåligt köp och finns det några råd och tips som kan göra bilköpet tryggare?

När man ska köpa en bil så finns det några tips på hur bilköpet blir mer lyckat. Först och främst är det viktigt att man redan innan köpet är bestämd med vad man letar efter. Sätt en maxsumma för bilköpet och skriv ner de punkter som är viktiga, exempelvis storlek på lastutrymme, antal säten, dragkrok och teknik som antal hästkrafter, 4-hjulsdrift, drivmedel, automat- eller manuell växellåda med mera. Det är så lätt att bli bländad av en snygg bil att man väljer en bil som inte praktiskt passar och då kommer köpet bli ett dåligt. När det gäller att hitta en bra bil så finns det också vissa knep som gör köpet säkrare. Köp helst en bil som är i drift, inte länge sedan besiktning gjordes, läs alla besiktningsprotokoll, vad som ingår i däck och om det finns en väl ifylld servicebok. Om allt detta är på sin plats och provkörningen går bra, så är det bara att fråga om bilens skick och göra en okulär besiktning. Då har man undanröjt de värsta farhågorna.

Ett tryggare bilköp

Många köper hellre bilar av en bilhandlare än privat, och det finns några viktiga skillnader där. Köper man via en bilhandlare så finns det inga känslor inblandade från säljarens sida och dessutom så gäller vissa garantier vid en försäljning som skyddar köparen. Bilen brukar vara dyrare men skydden kan i längden spara många tusenlappar i reparationer. Kontrollera gärna konsumentverkets hemsida för bilköp innan det bär av till bilhandlaren för att se vilka tips och råd som finns där samt vilka skydd man har som köpare.

Bilar till salu

Bilhandlare finns lite varstans men det finns fler möjligheter att hitta sin bil på. På internet finns ofta många annonser samlade från såväl bilhandlare som privatpersoner. Det finns även sidor på internet där bilar annonseras ut och det kan också hända att bilar finns till försäljning via auktionssidor och kronofogdens hemsida. Vill man sälja sin bil privat så händer det även att man helt enkelt sätter en lapp i bilens ruta där man skriver att bilen är till salu, priset och säljarens telefonnummer. Ett enkelt och mycket lätt sätt till bilförsäljning.

20 Apr 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.