Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Saker du bör tänka på innan du installerar en laddstation

Så härligt att ha en egen laddstation för elbilen. Bilen laddas, tyst och automatiskt, medan du sover. Men kolla upp husets elsystem först. Kanske behöver du höja säkringen.

Att ha en egen laddstation på garageuppfarten är att vara välförsedd med energi när man tar bilen nästa gång. Elbilar och hybrider har blivit ett miljövänligt alternativ till både diesel och bensin. Även om bilen tankas med bensin också, går det i alla fall inte åt så mycket. Innan man bestämmer sig för att installera en laddstation, finns det några saker att fundera över.

Elsystemet måste räcka till

Det krävs proffs för att installera laddstationen, och man brukar börja med ett projekteringsbesök för att kolla hur det ser ut hos dig. Man ska då utröna hur man går tillväga på bästa sätt och vilken typ av laddstation som är att föredra vid ditt hus. Du får först och främst hjälp med att mäta vilken kapacitet det finns i ditt elsystem. Man gör alltså en laddanalys, och kanske visar det sig då att man får öka på säkringen. Att installera en laddbox för bilen ska ju ge energi både bekvämt och säkert. Om man skaffar en laddstation som har dynamisk lastoptimering, betyder det att laddstationen kontinuerligt känner av hur mycket el som förbrukas i fastigheten och justerar laddningen för bilen med hänsyn till detta. Vitsen med det är ju att man inte ska överbelasta elsystemet, utan att laddningen görs med mer kraft när ingen annan el förbrukas samtidigt. Typ när alla sover.

Kolla upp om det finns bidrag du kan få

Som så ofta när det kommer miljövänliga nyheter, går myndigheterna in och subventionerar vissa åtgärder och tillhörande utrustning. Även för laddstationer finns ett bidrag, kallat Ladda-hemma-stöd, på 50 % av totalkostnaden upp till 20.000 kronor. Du får kolla hur läget är när det är dags för dig att installera en. Sådana regler ändras lite då och då, så några långsiktiga löften är svåra att ge, men det är helt klart värt att kollas upp. Att bara betala halva priset är ju alltid ett lockande erbjudande, så länge möjligheten finns. En laddstation är en investering för miljöns och även bekvämlighetens skull, och det är, precis som fiber till internet, en faktor att tänka på när man ska sälja sitt hus. Alla bra investeringar man gör därhemma, som i just detta fall också underlättar tillvaron, kan ofta höja värdet på fastigheten.

11 Mar 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.