Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Säkerheten först med riskettan

När du ska ta körkort är säkerhetsteorin en väldigt stor del i utbildningskraven. Som en del av din utbildning behöver du gå riskettan innan du får köra upp och äntligen ta ditt körkort.

Det finns många fördelar med att ha ett körkort. Dels kommer körkortet att öka din konkurrenskraftighet på arbetsmarknaden och stärka ditt CV då många arbetsgivare kräver att man har ett körkort. Men framför allt så uppskattar många den frihet som följer av ett körkort och tillgången till bil. Du behöver inte längre vara beroende av buss eller tåg eller att någon ska skjutsa dig utan har makten över din egen transport i dina egna händer. För att få ditt körkort behöver du övningsköra och lära dig trafikreglerna. Du behöver också ha koll på vilka risker som är förenade med att köra bil och vilket ansvar du själv har som bilförare när det kommer till dina egna vanor och beteende. Detta får du lära dig under riskettan.

Risker kring alkohol och bilkörning

Det finns två riskutbildningar du måste genomgå för att kunna ta körkort. Medan del två är en praktisk utbildning är den första delen, den så kallade riskettan, en helt och hållet teoretisk utbildning där du får lära dig om risker och riskbeteende i samband med bilkörning. Det är en hel del fokus på bland annat hur alkoholförtäring påverkar din förmåga att manövrera en bil i trafik. Du får information om vad det innebär att ha alkohol i kroppen när du sätter dig bakom ratten och vilka följder ett sådant risktagande kan innebära. Vad säger lagen? Får jag bjuda någon jag vet ska köra bil på alkohol? Får jag lov att ta en berusad persons bilnycklar? Detta är några av de frågor som avhandlas under riskettan.

Narkotika, trötthet och andra riskbeteende

Det finns flera andra faktorer än alkohol som kan påverka din förmåga att köra bil och som du får lära dig under riskettan. Exempel på detta förutom alkohol är bland annat narkotikabruk, men också trötthet och brist på sömn och inte minst grupptryck. Att köra bil utan att ha sovit ordentligt kan få förödande konsekvenser och du behöver också bli medveten om vilka sociala faktorer som ökar vårt risktagande. Allt detta behandlas under en utbildning på din lokala körskola och är alltså en av de obligatoriska riskutbildningar som du måste genomgå för att få lov att köra upp hos Trafikverket och ta ditt körkort.

23 Jun 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.