Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Sex tips inför körkortet

Ska du ta körkort? Förmodligen är du då i full färd med att övningsköra och att plugga till teoriprovet. Att ta körkort är inte helt lätt, så det kan är bra att ta tillvara på alla tips som finns därute. I den här texten har vi samlat ett antal tips som kan hjälpa dig på vägen till en godkänd uppkörning.

Övningskör mycket

Det är viktigt att övningsköra mycket. Även när du känner dig bekväm med att manövrera bilen, kommer du sannolikt att ofta stöta på nya situationer i trafiken. Dessa situationer bör man lära sig hantera på ett bra sätt, annars är det svårt att få godkänt på uppkörningen.

Övningskör där du ska köra upp

Att övningsköra i de områden man ska köra upp i kan vara en avgörande skillnad på dagen för uppkörningen. Ska du till exempel köra upp i Kristianstad, bör du ta dig tiden att övningsköra runt staden och i centrum i Kristianstad. På uppkörningsdagen är du troligtvis lite nervös. Att då känna till omgivningarna väl kan vara avgörande för om du får ditt körkort eller inte.

På så vis finns en fördel att ta körkort i sin egen stad. Om du till exempel nyligen har flyttat till Kristianstad från Stockholm, finns en risk att du får det svårare att klara av uppkörningen än någon som bott i Kristianstad i hela sitt liv.

Läs mer här: http://www.körkortkristianstad.se.

Försök köra med samma bil som på uppkörningen

Givetvis behöver man inte köpa en ny bil av en viss modell, bara för att det är den som används vid uppkörningen. Det kan dock vara värt det att kolla upp vilka bilar som används och vad karaktärsdragen för dem är.

Ett exempel på något som kan skilja sig åt olika bilar emellan är vridmomentet. Kanske har bilen du kör privat i mycket bra vridmoment, medan bilarna som används vid uppkörningen är sämre när det gäller det? I sådana fall är det stor risk att du får motorstopp. Motorstopp är dock inte något man brukar bli fälld på, men när man redan är nervös är ett motorstopp något man gärna inte vill få.

Var allmänt förberedd

Dagen för uppkörningen bör du se till att förbereda dig ordentligt. Gå och lägg dig i tid så att du hinner sova mycket och är ordentligt utvilad. Ett annat tips är att se till att besöka toaletten, dricka vatten och kanske äta något energirikt innan uppkörningen påbörjas. Annars finns det en risk att din körning störs då koncentrationen försämras.

Säkerheten är viktigast

Något som är bra att ha i åtanke under uppkörningen är att säkerheten är viktigast. Det är trots allt inspektörens uppgift (bland annat) att kontrollera så att du kan framföra bilen på ett säkert sätt. Därför kan det vara en bra idé att vara extra tydlig med att du kollar döda vinkeln och vidtar andra nödvändiga säkerhetsåtgärder.

Ta minst en körlektion – men gärna fler

Det finns de som övningskör privat och klarar uppkörningen på första försöket. Det är dock svårt, och det är ganska få som gör det. Att ta en regelrätt körlektion är bra av flera skäl. Till exempel är lärarna uppdaterade med de senaste reglerna inom trafiken, samt att de har mycket erfarenhet av att få elever just att klara av uppkörningar och få körkort. Sannolikheten är stor att de är bättre lärare än den du övningskör privat med.

22 Aug 2017

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.