Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Tips när man kör lastbil

Att köra lastbil är inte som att köra en vanlig personbil. Det krävs en helt annan riskmedvetenhet då lastbilen beter sig lite annorlunda och den enkla anledningen att den är väldigt mycket större. För att köra säkert finns det ett par saker man bör känna till:

Bromsa tidigare

Som nämnt i inledningen krävs en viss riskmedvetenhet när man kör lastbil. Detta gäller särskilt om lastbilen körs med last eftersom vikten då ökar en hel del. Bromsa alltid i tid.

Bredare svängar

Det här kan särskilt appliceras på högersvängar. För att undvika att hamna på trottoarkanter eller krocka med andra föremål bör man ta ut svängen ordentligt. En bra regel är att börja svänga först när en bra bit av lastbilen har ”kommit ut” från den vägen man svänger ifrån.

Byt filer med försiktighet

Att byta fil med en lastbil är inte alls som att byta fil med en vanlig personbil. För det första har lastbilar (särskilt när de är lastade) en ganska långsam acceleration. Lastbilar bör därför alltid hålla sig i de långsamma filerna.

Om en lastbil ska göra en omkörning är det viktigt att hålla en god marginal till bilen bakom. Detta eftersom det är svårt att veta var man har lastbilen exakt. Svänger man in för tidigt framför den bilen man kör in kan det sluta riktigt illa.

Svårare att hantera backar

Till skillnad från de flesta personbilar, är det svårt som lastbilschaufför att hålla samma acceleration i en uppförsbacke. Samma gäller även åt motsatt håll – i nerförsbacke är det svårare för en lastbil att sakta ner än för en personbil.

Känn till lastbilens höjd

Det är oerhört viktigt som lastbilschaufför att känna till lastbilens höjd. Extra viktigt är det vid stadskörning, då tunnlar och infarter till olika lokaler eller garage kan vara låga i tak.

Speglarna är viktigare

Säkerställ att alla speglar är rätt inställda innan du börjar köra. Speglarna spelar en större roll vid körning av ett stort fordon än vad det gör med ett mindre – se därför till att de alltid är rätt inställda innan du börjar körningen.

Packa rätt

Dubbelkolla gärna både en och två gånger att lasten är riktigt packad och placerad. Tung last som far runt är oönskat på flera plan – speciellt om det är en dyr last.

12 Jul 2017

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.