Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Tips när man ska ta lastbilskörkort

Som vid alla uppkörningar kan det kännas riktigt nervöst när man ska ta ett lastbilskort. Man kan tänka sig att det känns ännu mer nervöst just vid lastbilsuppkörningar eftersom det är ett ganska mycket större fordon som man ska manövrera. Här kommer ett par tips man kan luta sig mot om nervositeten smyger sig på:

Kolla speglarna ofta

Körskolläraren kommer att tänka på hur mycket du kollar i speglarna. Detta bör med andra ord göras ofta och väl. Det är bättre att titta lite för mycket än lite för lite, då spegelkollningen är mycket viktig i den bedömning som körskolläraren gör.

Ta ut svängarna

Ta ut svängarna ordentligt när du kör. Att hamna på trottoarkanten kan anses vara mycket slarvigt och ge dig minuspoäng hos körskolläraren. Tänk på att fordonet är stort helt enkelt och förbered svängen noga.

Förbered detaljerna

Innan ni börjar köra – se till att så instrument och speglar är noggrant inställda efter dina önskemål. Ställ in både ratten och sätet i rätt körställning och glöm för all del inte att ställa in speglarna. Det är små detaljer, men likväl viktiga för att du ska få körkortet.

Kör lugnt och säkert

Det är alltid bra om du kör för lugnt och för säkert än tvärtom. Om du till exempel närmar dig en järnvägsövergång – stanna lastbilen, böj dig framåt och titta metodiskt åt både höger och vänster. Var även försiktig med bussar, har de till exempel börjat blinka ut bör du inte köra förbi. Tvärnita dock inte – gå på känsla och omdöme från fall till fall.

Det här tipset är egentligen inget specifikt för lastbilskörkortet, men kan anses vara viktigare än för ”vanligt” personbilskörkort. Om du närmar dig ett trafiklyse som har varit grönt länge – chansa inte utan håll en väldigt låg fart så att du smidigt kan bromsa in i tid. Plötsliga inbromsningar kommer inte att ge pluspoäng hos körskolläraren.

Backa mot ramp

Det finns många olika typer av ramper, vilket gör att det kan skapa en del förvirring när man kommer fram till dem. Gå alltid ur bilen och granska omgivningen och rampen innan du backar upp. Känner du att du behöver flytta på rampen lite grand – undvik det i sådana fall. Många lärare kan anse att man inte ska behöva flytta på rampen överhuvudtaget.

12 Jul 2017

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.