Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Vad är skillnaden mellan vax och polering?

Vilket val ska man göra när man vill få bilens lack snygg och blank? Är det något medel som är bättre än det andra och som dessutom skyddar mot smuts? Var köper man medlen och hur gör man?

Om man vill få en lack som är smutsavvisande så kan man redan vid köpet av en ny bil be att få bilen behandlad med ett medel som är just smutsavvisande. Dock avtar effekten efter ett tag och då kan det bli dags att starta ett underhåll av bilen som kommer vara så länge bilen är i drift. Vanligast är att vaxa eller polera sin bil. Många tror att man ska antingen vaxa eller polerna, men faktum är att de två är bäst i kombination. Först använder man poleringen som är som ett slags förberedande sandpapper på lackens yta, och som gör att vaxet sedan fäster bättre. När vaxet sedan tillsätts så är det enklare att bita sig in i de mikrohåligheter som poleringen skapat. En enklare polering av vaxet med en mjuk trasa gör att lacken efteråt kommer glänsa som om bilen var ny. Smutsen kommer heller inte att fästa lika hårt och lätt på ett bra tag efteråt.

Rengöring och vaxning

När man ska sköta om bilens lack så är det oerhört viktigt att man använder sig av rätt verktyg och medel. Man bör också vara noggrann med allt runtomkring. Om man skulle tappa en borste, trasa eller svamp på marken under pågående behandling så är de säkrast att kasta verktyget. Om minsta lilla grus fastnat i verktyget så kommer det kunna repa och allvarligt skada lacken under pågående behandling. Detsamma gäller med det medlet man ska använda. Om det skulle komma grus i medlet så är det också säkrast att kassera det. Detta eftersom att det är en liten kostnad i jämförelse med vad det kostar att laga en repa på bilen.

Verktyg och medel

Allt man behöver för en rengöring av bilens lack kan man köpa på alla kedjor som säljer biltillbehör. Men det finns även ofta att köpa i andra butiker som matvarubutiker och lågpriskedjor som säljer lite allt möjligt. Bra verktyg är en bra investering, men köp inte dyrare än att det går att kassera något om det skulle råka tappas på marken eller på annat sätt riskera att skada lacken allvarligt. Var också noggrann med att bara använda mjuka verktyg. Vi tipsar att läsa mer om vax och polering på denna hemsida: https://www.biltvätthelsingborg.nu

14 May 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.