Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Vad gör man egentligen vid en bilrekond?

En bilrekond betyder att man gör en rekonditionering av en bil – precis som namnet avslöjar. Det här innebär bland annat att bilen rengörs både på ut- och insidan, samt polering och vaxning för att konservera och få fram bilens glans. Det är dock inte bara av estetiska skäl, utan görs också därför att det förlänger lackens livslängd. Experter på bilrekonder finns över nästan hela landet, men är vanligast att se i större städer som Stockholm och Göteborg. Med det sagt kan även boende i mindre städer sannolikt få en bilrekond utförd nära sig, men det finns ett större utbud i t.ex. Stockholm.

Insidan

Vid en bilrekond städar man noggrant bilens insida. I städningen tar man bland annat ut golvmattorna och tvättar dem och dammsuger. Vidare putsar man insidan på rutorna samt all vinyl, läder och plastdetaljer i dörrkarmar, paneler och lister. Det här görs med särskilda medel anpassade efter respektive material. Många firmor kan även genomföra en våtrengöring av bilklädseln på begäran. Det kan till exempel behövas efter att man har spillt kaffe eller något annat färgstarkt på den.

Ett annat problem som kan tas om hand vid en bilrekond är lukt. Jobbiga odörer kan ha många orsaker, men inte helt ovanligt är att blöta hundar har vistats i bilen och lämnat efter sig en doft som är mycket svår att få bort.

Utsidan

Utsidan är det som syns och något som det också läggs mycket stor vikt vid. Det är även det som brukar vara lite svårare som lekman att få till riktigt bra. När bilen används utsätts lacken hela tiden för nedslitande element. Värme och kyla turas om att bleka och bita, samtidigt som det blåser smuts, sand, grus och andra saker på lacken. Med all den här nedbrytningen kräver lacken underhåll om bilen ska hållas i ett fint skick över tid.

Något som sliter särskilt hårt på bilen är vägsaltet vintertid. Det bryter ner lacken och bildar en grogrund för rostbildning. Det här är kanske inte ett lika stort problem på platser som Gotland, där vägsalt knappt användas. I större städer som till exempel Stockholm, där i princip alla vägar är tillräckligt trafikerade för att behandlas med antingen grus eller salt, blir problemet mer påtagligt. Det kan vara så att den som kör mycket i Stockholm har en större anledning att någorlunda regelbundet göra en bilrekond om bilen ska hållas i topptrim.

18 Sep 2017

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.