Billackering Vallentuna

Motorbloggen för motorälskare

Välj rätt laddbox till din elbil

Uppdaterad: 24 mars 2021

Hur ska man egentligen tänka gällande elbilar? Finns det ett värde i att investera i en sådan eller handlar det om en massa pengar rakt ner i sjön där det inte finns reservdelar, där man måste köpa en massa extra saker - laddbox - och där man heller inte kommer att kunna ta sig från punkt A till punkt B på ett säkert sätt? Det enda av de påståenden som nämndes som faktiskt stämmer gällande en elbil är att man måste köpa en laddbox. I övrigt: nej.

Dagens elbilar är säkra och det finns möjlighet att snabbt reparera olika problem - det finns reservdelar och dagens verkstäder är utbildade, på samma sätt som för traditionella bilar, att reparera och serva elbilar. Gällande säkerhet och komfort så finns det ingenting att anmärka på och inte heller sett till färden mellan olika destinationer. Dagens modeller klarar sig en lång bit på en laddning. 

Det enda negativa med en elbil är också något positivt: utvecklingen går framåt i en sådan rasande takt att det av den anledningen kan finnas ett värde i att vänta. Nästa generations elbilar kommer att ge mer valuta för pengarna än dagens. Men, det är fortfarande riktigt bra bilar som finns på marknaden idag, det måste man vara medveten om.

En laddbox ger säker, effektiv laddning till din elbil

Hur ska man då tänka gällande en laddbox för en elbil? Först och främst så ska man se över vilken huvudsäkring som finns i huset man bor i. Vi ska även tillägga följande: en laddbox kommer att behövas. Om man laddar utan en sådan så riskerar man överhettning; något som kan leda till fruktansvärda olyckor. Det går att ladda utan laddbox, men i så fall ska det ske i yttersta nödfall och inte enligt en vanlig rutin.

Dessutom så ökar en laddbox flexibiliteten - om fler än en elbil ska laddas så är en laddbox möjligt att ställa om och möjliggöra att även andra bilar kan laddas. En så kallad laddstation. Det är idel fördelar. Innan vi tittar på några fler sådana så ska vi även nämna en annan detalj ur säkerhetsperspektivet: en laddbox ska installeras av en behörig elektriker. Du ska inte sköta den detaljen på egen hand. Har du en möjlighet att få laddboxen installerad av din återförsäljare så är det ett gångbart alternativ, men om inte: då ska en elektriker sköta installationen.

Ytterligare fördelar med en laddbox

Det finns väldigt många modeller på marknaden och det gäller samma sak för en laddbox som för en elbil - det väntar nya, uppdaterade modeller runt hörnet. Framtidens modeller kommer att erbjuda bättre lösningar och de kommer att vara både säkrare, mer lättskötta och ladda snabbare.

Det är fakta - men lika sant är att några av dagens modeller erbjuder lösningar vars fördelar är svåra att ignorera. En sådan är att du kan redovisa elförbrukningen separat och få en bättre bild av kostnaden för varje laddning. Det är bra i samband med en framtida försäljning av bostaden.

En annan fördel gäller det faktum att en laddbox idag går att koppla mot elnätet och där den laddar - automatiskt - då elen är som billigast. Vi ska även nämna att det går att koppla laddboxen mot det egna wi-fi-systemet och genom detta styra laddning - av- och påslagning - via mobilen. Det underlättar användandet.

17 Mar 2020

MOTORBLOGGEN

Välkommen till Billackering Vallentunas Motorblogg! Den här bloggen är för oss alla som älskar motorer och bilar. Vi är ingen traditionell bilblogg, utan vi skriver om det mesta som kan ha och göra med bilar, allt från transport, körskolor, lackering, bärgning och annat som kan vara nyttigt för bilförare. 

Njut av läsningen.